Hoe exotischer, hoe gezonder? Nee, hoor! Sommige voedingsproducten behoren zó tot de harde kern van de Nederlandse keuken, dat we bijna zijn vergeten waarom ze zo gezond zijn. Deze drie gezonde toppers vind je in iedere supermarkt en zijn ook nog eens budgetproof.
1. Aardappel – calorie low en vitamine C – high
Stomen, bakken, koken, pureren of poffen? Alles kan met aardappelen. Onze pieper is een bron van voedingsvezels, kalium en de vitaminen B en C. En omdat ze voor tachtig procent uit water bestaan en weinig vetten bevatten, scoren ze laag op het aantal calorieën. (Een portie rijst of pasta bevat twee keer zo veel calorieën als een portie gekookte aardappelen!)
Kooktip: eet bij je maaltijd met aardappels ook oplosbare vezels die ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel niet hoger wordt, zoals peulvruchten.
2. Ui – geen doodgewone smaakmaker
Een netje uien gris je met gemak mee uit de winkel. Kan overal in, kost niets. Jammer dat je ervan gaat huilen bij het snijden, maar verder, niets bijzonders… Niet waar! Die doodgewone ui is het waard om met meer respect bejegend te worden. Ze bevatten (redelijk) veel vitamine B6, foliumzuur, thiamine, vitamine C, mangaan en kalium. En ze zorgen ervoor dat een saai, eentonig gerecht een heerlijk pittige bite krijgt.
Ui is goed voor: het bloed. Door het eten van een ui neemt de kans op bloedklontering sterk af. Ook bestrijdt het bacteriën in de mond, bevordert het de haargroei en draagt het bij aan het verlagen van de bloedsuikerspiegel.
3. Kool – milieuvriendelijk en gezond
Typisch krachtvoer voor de winter: kool. En niet alleen witte kool, maar ook Chinese kool, koolrabi, savooiekool en boerenkool zitten vol goede voedingsstoffen zoals vitamines, foliumzuur en ijzer. Broccoli is bijvoorbeeld rijk aan de pro-vitamine A en de vitaminen B, C, E en K. En alle koolsoorten scoren laag op het aantal calorieën: 200 gram boerenkool bevat nog geen 100 calorieën en bij rode kool is dat nog minder. In koolsoorten zit ook calcium. De topscoorder is boerenkool: 210 milligram calcium. Witte kool bevat juist weer veel vitamine C.
Kooktip: minder dol op gekookte kool? Zet eens een rauwe koolsalade op tafel met appel, noten en rozijnen.